0Checkout
0

By Michiel, 5 april 2023

De verschillende luchtbuks technieken

Er bestaan verschillende soorten luchtbuksen en worden er wordt onderscheid gemaakt in type, specificaties en opties. Ontdek in deze blog alles wat je moet weten over de verschillende luchtbuks technieken en wat een luchtbuks inhoudt.

Hoe werkt een luchtbuks?

Bij luchtbuksen en luchtdrukpistolen wordt de kogel door gecomprimeerd gas of lucht door de loop naar buiten geduwd. Er zijn luchtdrukwapens waarbij de luchtdruk op voorhand is opgebouwd in een cilinder en luchtwapens waarbij de compressie na het overhalen van de trekker wordt opgebouwd. Een luchtgeweer wordt ook wel een luchtbuks, luchtdrukgeweer of windbuks genoemd. Luchtbuksen zijn er in veel verschillende soorten en maten, in deze blog leggen we uit wat de belangrijkste gebruikte technieken er zijn voor moderne luchtbuksen.

Knikloop luchtbuks (Veer, Gasram en IGT)

Een knikloop buks is vaak voorzien van een veer met zuiger, gasram of IGT met zuiger systeem waarbij deze opgespannen wordt door het knikken van de loop. Het veersysteem of gasram systeem zit hierbij opgesloten in een vaste cilinder waarbij er een vaste verbinding is met de loop door middel van een klein gaatje aan de voorzijde van de cilinder. Zodra de trekker van de luchtbuks wordt overgehaald wordt de veer met zuiger of gasram ontspannen in de cilinder en wordt de opgebouwde luchtdruk geforceerd door de loop, het luchtbuks kogeltje zal hierbij krachtig uit de loop worden geduwd.

Onderspanner luchtgeweer

Een onderspanner luchtbuks geweer, bekende voorbeelden hiervan zijn de Weihrauch HW 97 en Wihrauch HW 77, werk volgens hetzelfde principe als een knikloop luchtbuks. Het opspannen van de veer met zuiger of het gasram systeem gebeurt echter met een spanhevel die gemonteerd is onder de loop van het luchtwapen. Het voordeel van een onderspanner luchtbuks is dat deze over een vaste loop beschikt wat vaak resulteert in betere schietprestaties.

PCP (Perslucht)

Perslucht of PCP luchtbuksen worden steeds populairder, bij een PCP luchtbuks is niet noodzakelijk om deze per schot voor te spannen en daarnaast zijn ze zeer krachtig. PCP luchtbuksen zijn daarbij verkrijgbaar in verschillende grote kalibers, van grendel luchtwapens en semiautomatische luchtwapens tot vol automatische luchtgeweren met een magazijn.

Bij een PCP of perslucht luchtgeweer is de benodigde luchtdruk voor het uitduwen van het luchtdruk kogeltje door de loop op voorhand opgebouwd in een perslucht cilinder. Deze perslucht cilinder kan vooraf gevuld worden met een handpomp of een 200 – 300 bar cilinder (duikfles). Afhankelijk van het specifieke perslucht geweer kan hier 20 – 60 mee geschoten worden.

Luchtbuksen bij SEM Schietsport

Wilt je een luchtbuks kopen of wil je er meer over weten, neem dan gerust contact met ons op en geven jou het beste advies over de verschillende opties. Ook is het mogelijk om bij ons langs te komen in de showroom, waar wij jou verschillendende luchtbuksen kunnen laten zien die wij op voorraard hebben.

Compare 0

Add another product (max. 5)

Start comparison

Please accept cookies to help us improve this website Is this OK? YesNoMore on cookies »