0Winkelwagen
0

Door Michiel, 5 april 2023

Herladen: Stap voor stap uitgelegd

Deze stap voor stap handleiding is gemaakt om de beginnende herlader op weg te helpen bij het maken van de eerste patroon, in de handleiding worden veel Engelse en herlaad specifieke termen gebruikt omdat deze niet juist te vertalen zijn. Ook zullen we per stap beschrijven welke materialen en gereedschappen gebruikt worden om op een juiste manier te herladen. Ook vind je onderaan een RCBS shell holder Referentietabel.

1. Reinigen en controleren

Veeg met een zachte doek elke huls schoon om te voorkomen dat vuil de huls en de matrijs bekrast. Inspecteer de huls op alles waardoor het niet veilig opnieuw kan worden geladen, zoals een gespleten hulsmond, scheurtjes rond de hulsbodem, overmatige uitstulpingen en andere gebreken aan de huls. Elke huls dat defect blijkt te zijn, moet worden weggegooid.

Mochten de kogelhulzen erg smerig zijn dan kan er gebruik worden gemaakt van een polijsttrommel met een polijstmedium om de hulzen weer schoon te krijgen.

2. Smeer de hulzen (DEEL 1)

Vanwege de kracht die ermee gemoeid is, moet u de hulzen smeren voordat ze in een die/matrijs gaan. Verspreid wat smeermiddel op de pad en smeer de hulzen in. Zorg ervoor dat u de schouder van uw hulzen niet smeert, omdat dit deuken kan veroorzaken. Als u een hardmetalen matrijs gebruikt voor het herladen van pistoolhulzen met rechte wand, kunt u deze stap overslaan. in dit geval is de hardmetalen ring in de size die/matrijs zo glad dat de hulzen gewoon niet in de die/matrijs kunnen blijven steken.

3. Smeer de hulzen (DEEL 2)

Verwijder vuil en kruitresten van de binnenkant van de hals van de huls en breng tegelijkertijd een dunne laag van het hulzensmeermiddel aan met een nekborstel. Dit vermindert de druk bij het op maat maken van de hulsnek en voorkomt overmatig uitzetten van het messing. Rol de borstel na elke drie of vier hulzen over het smeermiddel wat aan is gebracht op de lube pad voor precies de juiste hoeveelheid.

4. Plaats de Shell holder

Klik een shell holder met een lichte draaiende beweging in de herlaadpers. De shell holder zal de bodem van de huls stevig vastklemmen. Voor hulp bij het selecteren van de juiste shell holder klik hier.

5. Plaats de Sizer-Die

Breng de cilinder met shell holder naar boven, draai de Sizer-Die in de pers totdat de die de shell holder aanraakt. Breng dan de cilinder met shell holder weer naar beneden door de hendel omhoog te drukken, draai daarna de Sizer-Die nog een achtste tot een kwart slag omlaag en plaats de grote borgring. Als u een carbide Sizer-Die gebruikt, laat dan een opening van 1/16 inch (+/- 1.6 mm) tussen de onderkant van de Sizer-Die en de shell holder. Bekijk alle die sets.

6. Plaats de huls

Schuif, met de pershendel omhoog, een huls in de shell holder.

7. Maak de huls op maat

Duw hendel voorzichtig maar stevig helemaal naar beneden en laat de huls helemaal in de Sizer-Die vallen. Dit zal de huls op maat maken en de primer uit de hulsbodem duwen. Breng vervolgens de hendel omhoog. Dit zal de huls laten zakken en de mond van de huls vergroten (bij flessenhalspatronen), waarbij de diameter van de hals van de huls correct op maat wordt gebracht om de kogel stevig vast te klemmen.

8. Contoleer de lengte en trim indien nodig

Na verschillende schoten rekken de hulzen soms uit en worden ze langer dan de opgegeven maximale lengte. Deze hulzen moeten worden bijgesneden om een ​​goede kamering mogelijk te maken en om veiligheidsredenen. De hulzentrimmer werkt als een kleine draaibank en kan worden gebruikt om de meeste hulsen tot .45-kaliber te trimmen. Raadpleeg de herlaadhandleiding voor de maximale huls- en trimlengte. Gebruik een analoge of digitale schuifmaat om de exacte hulslengte te controleren.

9. Afschuinen en ontbramen

Hulzen die zijn bijgesneden, moeten ook worden afgeschuind en ontbraamd. Hierdoor worden eventuele bramen op de mond van de huls verwijderd na het trimmen en kan een nieuwe kogel gemakkelijk in de behuizing worden geplaatst. Steek het puntige uiteinde van het ontbraamgereedschap in de huls om bramen te verwijderen en de binnenkant van de mond van de huls af te schuinen. Plaats het andere uiteinde over de mond van de huls om externe bramen te verwijderen.

10. De hulsopening verbreden (alleen van toepassing op rechte hulzen)

Vanwege hun ontwerp moeten bij hulzen met rechte wand de opening worden verbreed in een afzonderlijke Expander-Die. Installeer de Expander-Die in de pers, plaats een huls in de shell holder en laat deze in de Expander-Die lopen. De Expander-Die moet zo worden afgesteld dat de mond van de huls net genoeg naar buiten buigt om de nieuwe kogel te accepteren.

11. Slaghoedjes Tray

Om te gebruiken, strooi eerst een aantal slaghoedjes op het gegroefde oppervlak van de tray. Schud de tray vervolgens in een horizontaal beweging totdat alle primers met het aambeeld naar boven zijn geplaatst.

12. Hulzen voorzien van slaghoedjes (Optie 1)

De Hand Priming Tool plaatst slaghoedjes snel en eenvoudig. Plaats de tray in het handgereedschap, gebruik de shell holder die past bij de huls die u gebruikt.  (De RCBS primingtool is ALLEEN compatibel met RCBS-shell holders.) De juiste maat primerplugadapter (groot of klein) moet ook worden geïnstalleerd. Plaats de huls en knijp in het handvat, waarmee het slaghoedje in de huls wordt geduwd. Controleer of het slaghoedje goed zit. Het voordeel van de Hand Priming Tool is dat deze los van de herlaadbank gebruikt kan worden.

13. Hulzen voorzien van slaghoedjes met een pers (Optie 1 - Deel 1)

Plaats een nieuw slaghoedje, met de aambeeldzijde naar boven, in de kom van de primerarm.

14. Hulzen voorzien van slaghoedjes met een pers (Optie 1 - Deel 2)


Til de cilinder iets op met de hendel en plaats de huls in de shell holder. Voer de huls rustig omhoog in de Sizer-Die,zo brengt u de huls op maat (deze bewerking is ook gedaan bij Stap 5 en is niet noodzakelijk 2x uit te voeren.)

15. Hulzen voorzien van slaghoedjes met een pers (Optie 1 - Deel 3)

Breng nu voorzichtig en langzaam de pershendel omhoog. Als de huls uit de Sizer-Die wordt getrokken, zal het op het nieuwe slaghoedje worden neergelaten.
Duw de hendel helemaal omhoog en duw het slaghoedje in de huls. Inspecteer daarna het slaghoedje om er zeker van te zijn dat deze stevig en op de juiste diepte geplaatst is.

16. De kruitmolen instellen (Deel 1)

U kunt een nauwkeurige lading afgeven, zonder elke lading op een weegschaal te wegen. Vul de maatbeker met kruit en bedien de hendel van de kruitmolen een aantal keren om ze een goede doorstroming van het kruit tot stand te brengen en het kruit uniform in de kruitmolen te laten bezinken. Doe het afgegeven kruit terug in de kruitmolen. Gebruik je herlaadweegschaal schaal om de afgegeven kruihoeveelheid aan te passen. Weeg elke lading totdat verschillende opeenvolgende ladingen het gewenste gewicht aangeven. Controleer het gewicht ongeveer na elke 10 ladingen opnieuw.

17. De kruitmolen instellen (Deel 2)

Raadpleeg de herlaadhandlboek om te zien welke kruit en hoeveel precies wordt aanbevolen om uw patroon opnieuw te laden. Weeg vervolgens de aanbevolen lading op uw kruit weegschaal.

18. De kruitmolen instellen (Deel 3)

Nadat de kruitmolen is ingesteld en met de kruit weegschaal is gecontroleerd, kunt u met een kruittrechter het afgegeven kruit in de huls strooien.

19. Kogelkoppen plaatsen (Deel 1)

Draai de Seater-Die een paar slagen in de pers. Plaats een huls in de shell holder en laat de pershendel zakken, waarbij u de cilinder met de huls naar de bovenkant van de pers laat lopen. Draai de Seater-Die naar beneden totdat het stopt. De krimpschouder in de Seater-Die drukt nu tegen de bovenkant van de mond van de huls. Draai nu de Seater-Die één slag terug, waarbij de krimpschouder boven de mond van de huls wordt opgetild. Zet de Seater-Die op zijn plaats vast met de borgring. Bekijk alle kogelkoppen.

20. Kogelkoppen plaatsen (Deel 2)

Draai de borgmoer los die wordt gebruikt om de seat-plug vast te zetten, draai de plug van de Seater-Die voldoende los om te voorkomen dat de kogel te diep in de huls wordt geperst.

21. Kogelkoppen plaatsen (Deel 3)

Met de hendel omhoog, plaatst u een van een slaghoedje en kruit voorziene huls in de shell holder.

22. Kogelkoppen plaatsen (Deel 4)

Neem een ​​kogel en houd deze met één hand boven de mond van de huls terwijl je met de andere hand de pershendel laat zakken, Begeleid de huls in de Seater-Die. Meet met een schuifmaat na het omhoogbrengen van de hendel de zetdiepte van de gemaakte patroon. Als de kogel dieper in de huls moet worden geplaatst, draait u de seater-plug verder naar beneden.

23. Kogelkoppen plaatsen (Deel 5)

Laat de geladen patroon weer omhoog in de Seater-Die lopen, breng de pershendel omhoog en controleer nogmaals de zetdiepte. Mogelijk zijn er nog een paar aanpassingen nodig voor de juiste zetdiepte van de kogel; Vervolgens draait u eenvoudig de borgmoer vast om de seater-plug vast te zetten.

24. Klaar!

Uw eerste herladen patroon is klaar om te worden afgevuurd . We hebben natuurlijk slechts één patroon gebruikt waarmee alle herlaadstappen werden doorlopen. Wanneer u daadwerkelijk gaat herladen, neemt u per stap een aantal hulzen tegelijk voordat u doorgaat naar de volgende stap.

 

RCBS shell holder Referentietabel

CALIBERDIE GROUPSHELL HOLDER &
SHELL PLATE NUMBER
PRIMER PLUG &
SLEEVE SIZE
CASE TRIMMER
COLLET NUMBER*
CASE TRIMMER
PILOT CALIBER
.17 Hornet (Hornady)D12Small217
.17 RemingtonA & MM10Small117
.17 Remington FireballA & MM10Small117
.204 RugerA, MM & AR10Small120
.218 BeeA1Small222
.22 Bench RestMM3Small322
.22 CreedmoorMM3Large122
.22 PPCMM32Small322
.22 HornetA & MM12Small222
.22 K-HornetD12Small222
.22 Remington JetD6Small322
.22 Savage High-PowerD2Large222
.22-250 Remington (22 Varminter)A & MM3Large122
.220 SwiftA & MM11Large122
.221 Remington FireballA & MM10Small122
.222 RemingtonA & MM10Small122
.222 Remington MagnumA10Small122
.223 Remington (5.56mm)A, MM & AR10Small122
.223 Winchester Super Short MagA & MM43 (5)Large122
5.6mm x 50 RimmedD6Small222
5.7mm x 28 (FN)D45Small(4)22
.240 Weatherby MagnumA3Large124
.243 Winchester Super Short MagA & MM43 (5)Large124
.243 WinchesterA & MM3Large124
6mm Bench RestGM3Small324
6mm CreedmoorD & MM3Large/Small124
6mm DasherMM3Small324
6mm PPCA & MM32Small324
6mm x 45D & AR10Small124
6mm x 47 LapuaMM3Large124
6mm GTMM3Small124
6mm Remington (244 Remington)A & MM3Large124
6mm XCMM3Large124
.25 Auto (25 ACP)E29 (6)Small(4)(4)
.25 Winchester Super Short MagA & MM43 (5)Large125
.25-06A & MM3Large125
.25-20 WinchesterA1Small225
.25-35 WinchesterA2Large225
.250 Savage (250-3000 Savage)A3Large125
.257 RobertsA3/11Large125
.257 Roberts Improved 40°D3/11Large125
.257 Weatherby MagnumA4Large125
.260 RemingtonA, MM & AR3Large126
.26 NoslerD38 (5)Large126
.264 LBC-ARD & AR32Large126
.264 Winchester MagnumA4/26Large126
6.5-300 Weatherby MagnumD4/26Large126
6.5 Remington MagnumD4/26Large126
6.5mm-06D3Large126
6.5-284 WinchesterD & MM3Large126
6.5 CreedmoorD & AR3Large126
6.5 GrendelA & AR32Large126
6.5mm x 47 LapuaD & MM3Large126
6.5 x 54 Mannlicher-SchoenauerD9Large126
6.5mm x 55 Swedish MauserA & MM2Large126
6.5mm x 57 MauserD3Large126
6.5mm x 68SD34 (5)Large (2)226
6.5mm Weatherby RPMD3Large126
6.8 Remington SPCA & AR19Large227
.270 Weatherby MagnumA4Large127
.270 WinchesterA & MM3Large127
.270 Winchester Short MagnumA & MM43 (5)Large127
.27 NoslerD38 (5)Large127
.280 Ackley Improved (Nosler)D3Large128
.280 Remington (7mm Exp. Rem.)A & MM3Large128
.28 NoslerD38 (5)Large128
.284 WinchesterA3Large128
7mm Bench Rest RemingtonD & MM3Small128
7mm Remington MagnumA & MM4/26Large128
7mm Remington SA Ultra MagnumA & MM38/4 (5)Large128
7mm Remington Ultra MagnumA & MM38/4 (5)Large128
7mm Shooting Times WesternerA & MM4Large128
7mm Thompson/Center UgaldeA & MM10Small128
7mm Weatherby MagnumA4Large128
7mm Winchester Short MagnumA & MM43 (5)Large128
7mm-08 RemingtonA & MM3Large128
7mm x 57 Mauser (7mm Mauser)A & MM3/11Large128
7mm x 64 BrennekeA3Large128
7mm x 65 RimmedD26Large128
7-30 WatersA & MM2Large228
.30 M-1 CarbineC17Small330
.30 Luger (7.65mm Luger)A16Small230
.30 Mauser (7.63mm Mauser)D16Small230
.30 NoslerD38 (5)Large130
.30 RemingtonD19Large230
.30 Remington ARD & AR30Large230
.30 T/CA3Large130
.30-06 SpringfieldA, MM & AR3Large130
.30-30 WinchesterA2Large230
.30-338 Winchester MagnumD4Large130
.30-378 Weatherby MagnumA & MM14 (5)Large430
.30-40 KragA7Large330
.300 AAC BlackoutD & AR10Small130
.300 H&H MagnumD4Large130
.300 PRCMM38Large130
.300 Remington SA Ultra MagnumA & MM38/4 (5)Large130
.300 Remington Ultra MagnumA & MM38/4 (5)Large130
.300 RCMA4Large130
.300 SavageA3Large130
.300 Weatherby MagnumA & MM4Large130
.300 Winchester MagnumA & MM4/26Large130
.300 Winchester Short MagnumA & MM43 (5)Large130
.303 BritishA7Large131
.307 WinchesterA2Large230
.308 Norma MagnumD4Large130
.308 WinchesterA, MM & AR3Large130
.308 Marlin ExpressA2Large130
7.5mm x 54 French MASD2Large130
7.5mm x 55 Schmidt-RubinA2Large230
7.62mm x 39-.308/.311A & AR32Large330/31
7.62mm x 54R RussianA13 (5)Large430
7.65mm x 53 Belgian MauserA3Large131
7.7mm x 58 Japanese ArisakaA3/2Large131
.32 Automatic (7.65mm Auto)B17Small131
.32 H&R MagnumE23Small131
.32 Smith & Wesson LongE23Small131
.327 Federal MagnumE23Small131
.32 Winchester SpecialA2Large232
.32-20 WinchesterE1Small231
.32-40 WinchesterD2Large232
8mm Remington MagnumA4Large132
8mm-06D3Large132
8mm x 57 Mauser (8mm Mauser)A3Large132
8mm x 68S MagnumD34 (5)Large232
.325 Winchester Short MagnumA43 (5)Large132
.338 FederalA & AR3Large133
.338 LapuaA & MM48 (6)Large433
.338 RCMA4Large133
.338 Marlin ExpressD44Large-33
.338 Winchester MagnumA4Large133
.338-06/.338-06 A-SquareD3Large133
.338 Norma MagD48Large-33
.338-378 Weatherby MagnumA14Large433
.340 Weatherby MagnumA4Large133
.348 WinchesterD5 (5)Large434
.35 RemingtonA9Large135
.35 WhelenA3Large135
.350 LegendC10Small135
.350 Remington MagnumD4Large135
.356 TSWB16Small235
.356 WinchesterA2Large235
.357 MagnumB6Small335
.357 Remington MaximumB6Small335
.357 SigA27Small335
.358 WinchesterA3Large135
9mm FARE16Small235
9mm x 18 UltraB10Small235
9mm LugerB16Small235
9mm MakarovE16Small235
9mm x 21B16Small235
9mm x 23 WinchesterB16Small235
.370 Sako Magnum/9.3x66 SakoD3Large136
9.3mm x 62 MauserA3Large (2)136
9.3mm x 74RD4Large136
.375 H&H MagnumA4Large137
.375 Remington Ultra MagA38/4 (5)Large137
.375 RugerA4Large237
.375 WinchesterC2Large237
.376 SteyrD42Large237
.378 Weatherby MagnumD14 (5)Large437
.38 Colt Super Auto (.38 ACP)E39Small235
.38 Smith & WessonCOWBOY6Small335
.38 SpecialB6Small335
.380 Automatic PistolB10Small135
.38-40 WinchesterE35 (5)Large140
.38-55 Winchester & BallardLEGACY & COWBOY2Large237
.40 S&WB27Small340
.400 CorBonD3Large140
.40-60 Winchester - .408”LEGACY49 (6)Large441
.40-65 Shiloh Sharps - .408”LEGACY14 (5)Large441
.40-70-2 1/2” Sharps StraightLEGACY14 (5)Large441
.404 JefferySAFARI41 (5)LargeHC#2n/a
.405 WinchesterLEGACY24Large340
10mm AutoB27Large340
.41 MagnumB30Large241
.416 RugerD4Large1416
.416 Remington MagnumD4Large1416
.416 RigbyD37 (5)Large4416
.416 Barrett1 1/2”-12.50 BMG.50 BMG.50 BMG416
.44 MagnumB18Large244
.44 S&W RussianCOWBOY18Large244
.44 SpecialB18Large244
.444 MarlinC28Large144
.44-40 WinchesterB35 (5)Large144
.45 Automatic (45 ACP)B3Large145
.45 Auto RimB8Large145
.45 Glock Action PistolB3Large145
.45 ColtB20Large145
.45 S&W SchofieldCOWBOY35Large145
.45-60 WinchesterLEGACY49 (6)Large445-R
.45-70 U.S. GovernmentC & COWBOY14 (6)Large445-R
.45-75 WinchesterLEGACY31 (5)Large445-R
.45-90-2.4” Sharps StraightLEGACY14 (5)Large445-R
.45-100-2.6” Sharps StraightLEGACY14 (5)Large445-R
.45-110-2 7/8” Sharps StraightLEGACY14 (5)Large445-R
.45-120-3 1/4” Sharps StraightLEGACY14 (5)Large445-R
.450 BushmasterC3Large145-R
.450 MarlinC4Large145-R
.450x.400 Express 3” (.400 Jeffery)SAFARI31 (5)Large.50 BMG41
.450 Rigby RimlessSAFARI37 (5)LargeHC#245-R
.454 CasullB20Large145
.458 Winchester MagnumC4Large145-R
.458 LottC4Large145-R
.460 Weatherby MagnumD14 (5)Large445-R
.460 Smith & WessonB4Large45
.460 Steyr1 1/2”-12.50 BMG.50 BMG.50 BMG45-R
.470 Nitro Express 3 1/4”SAFARI46 (6)LargeHC#1475
.475 Linebaugh 1.400”B40 (5)Large1475
.480 RugerB40 (5)Large1475
.50 Action ExpressB33 (5)Large150
.50-70 Gov’tLEGACY31 (5)Large450
.50-90-2 1/2” Sharps StraightLEGACY31 (5)Large450
.50-95 Winchester (Express)LEGACY31 (5)Large450
.500 Smith & WessonB44 (5)Large50
.500 JefferySAFARI37 (5)LargeHC#150-R
.500 Nitro ExpressSAFARI46 (6)LargeHC#150-R
.56-50 SpencerLEGACY31 (5)Large50
.50 BMG1 1/2”-12.50 BMG.50 BMG.50 BMG50-R
.505 GibbsSAFARI47 (6)Large.50 BMG50-R
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »