0Winkelwagen
0

Door Michiel , 5 april 2023

Hoe vul je een PCP luchtbuks?

Wat is een PCP luchtbuks en hoe vul je deze?

PCP luchtbuksen zijn uitermate populair en zijn verkrijgbaar in veel verschillende modellen. PCP staat voor Pre Charged Pneumatic wat vrij vertaald betekend "vooraf gevuld met lucht". Dit houdt in dat de PCP luchtbuks een cilinder, tankje of fles bevat waarin onder hoge druk lucht bewaard wordt. Deze druk kan wel oplopen tot wel 240 Bar in de cilinder welke aan de buks is bevestigd, maar dit is voor elke PCP luchtbuks weer anders, meestal word de maximum druk aangegeven op de cilinder van de PCP buks.

Vuldruk PCP cilinder

De cilinder van de linker PCP luchtbuks heeft een vuldruk van maximaal 200 Bar.

PCP buks vullen

Hoe vul je nu een PCP buks? Dit kan op een aantal verschillende manieren. Je kunt namelijk een PCP buks vullen met een handpomp, met een persluchtcilinder of met een compressor. Bekijk alle benodigdheden voor het vullen van jouw PCP buks met perslucht (PCP) en lees hieronder hoe je dit met deze middelen kunt doen. 

Een PCP buks vullen met een handpomp

Een PCP handpomp lijkt heel veel op een fietspomp, alleen is een PCP handpomp veel zwaarder uitgevoerd en werkt op een iets andere manier. Een PCP pomp heeft intern een aantal verschillende kamers met ventielen. Deze kamers worden zowel bij de opgaande beweging als bij de neergaande beweging gevuld met lucht.

PCP pomp met adapter

PCP pomp met adapter

Je sluit de pomp aan op de luchtbuks met het vuladapter die vaak wordt meegeleverd met de PCP luchtbuks. Zorg dat het ontluchtingsventiel op de buks is gesloten en begin met pompen. Het is bellangrijk dat het handvat van de pomp helemaal omhoog en naar beneden wordt gebracht en telkens 1 seconde wordt gewacht totdat je weer een beweging maakt. Dit geeft de pomp de kans de geperste lucht van de ene naar de andere kamer te laten stromen.

Bij elke pomp beweging zal de druk in de cilinder van de luchtbuks toenemen totdat de cilinder gevuld is tot z'n maximum bereik. Daarna draai je het ontluchtingsventiel van de pomp open en zal de druk in de pomp zakken, ook wordt hiermee eventueel vocht wat zich onder in de laatste kamer van de pomp bevindt uit de pomp gelaten.

 Voordelen

 • Goedkope manier van een PCP buks vullen
 • Makkelijk mee te nemen
 • Werkt altijd

 Nadelen

 • Duurt vrij lang voor de PCP buks gevuld is 
 • Kost veel kracht

Een PCP buks vullen met een cilinder / persluchtfles

Vullen van een PCP luchtbuks met een cilinder is vrij eenvoudig. In plaats van een pomp gebruikt je een cilinder met samengeperste lucht die je aansluit op de buks. Op de cilinder kun je een ventiel met manometer plaatsen, aan dit ventiel zit een slang waarop je de vuladapter plaatst die bij de PCP luchtbuks past. 

Wij bieden verschillen soorten persluchtflessen bij SEM schietsport, namelijk 10 liter persluchtfles 300 bar, 7 liter persluchtfles 300 bar, Gehmann M229 10 liter persluchtfles 300 bar en Gehmann M223 10 liter persluchtfles 300 bar.

PCP luchtbuks met aangesloten slang vanuit het ventiel op de vulfles.

Als je rustig de kraan van de fles opendraait stroomt de lucht de cilinder van de PCP luchtbuks binnen, dan zal ook de manometer op de buks langzaam stijgen. Je vult nu de cilinder met perslucht tot je op de maximale vuldruk bent gekomen, dit wordt vaak op de manometer van de PCP luchtbuks aangegeven met een rood vakje, je moet er dus voor zorgen dat je in het groene vakje blijft.

Zorg dat de manometer in het groene vakje blijft.

Bij het vullen van de cilinder op de luchtbuks, wordt de cilinder ook warm. Hoe sneller je de buks vult des te warmer de cilinder. Je zult merken als de cilinder van de PCP luchtbuks afkoelt de druk ook een stukje zakt. Je kunt dus de cilinder nog een stukje verder vullen als je dat wilt. Sluit daarna de kraan op de vulfles.

Net zoals op de PCP pomp moet het systeem na het vullen ontlucht worden, dit kun je doen door op de cilinder geplaatste ventiel op een ontluchtingsknop te duwen of door op het ventiel een ontluchtingsschroef uit te draaien, dit kan per model verschillen. Daarna neem je het je de vuladapter uit de PCP luchtbuks en ben je klaar om te schieten. De vulfles kun je laten vullen bij een duiksportwinkel of een schietsportwinkel met een goedgekeurde compressor. 

 Voordelen

 • Snelle manier van een PCP buks vullen
 • Kost geen kracht

 Nadelen

 • Cilinder met manometer kost al snel 2x meer als een pomp
 • Cilinders moeten elke 5 jaar gekeurd worden.
 • Het vullen van een cilinder bij een duiksportwinkel kost €3-8
 • Een cilinder weegt als snel een kilo of 10

Een PCP buks vullen met een compressor

Het is ook mogelijk de cilinder van de PCP luchtbuks te vullen met een compressor net zoals je de vulcilinder kunt laten vullen bij bijvoorbeeld een duiksportwinkel. Een compressor die daar voor geschikt is zal dan ook de tot 300 bar moeten kunnen vullen, een compressor zoals je die vind in een bouwmarkt zijn hiervoor dan ook niet geschikt, deze vullen tot een maximum druk van 6 tot 10 bar.

De draagbare compressoren die tot 300 bar kunnen zijn alleen geschikt om de luchtbuks rechtstreeks te vullen, het is niet mogelijk om met een draagbare compressor bijvoorbeeld een 10 liter 300 bar vulfles te vullen zoals ze dat bij een duiksport winkel doen. De draagbare compressoren doen hier erg lang over en kunnen dan oververhit raken wat de compressor beschadigd.

PCP Compressor

PCP compressor

Een draagbare compressor geschikt voor het vullen PCP luchtbuksen zijn is meestal voorzien van een instelbare druk, als de ingestelde druk is bereikt slaat de compressor af. Soms adviseert de fabrikant van de compressor deze eerst een tijdje aan te zetten zodat de compressor op temperatuur komt, dan sluit de slang van de compressor aan op de cilinder van de PCP luchtbuks door middel van de vul adapter, stelt maximum druk in op de compressor en sluit het ontluchtingsventiel. Dan zet je de compressor weer aan en laat de lucht in de cilinder van de luchtbuks stromen. 

Zodra de maximum druk is bereikt zet je de compressor uit en draai je het ontluchtingsventiel open. Daarna verwijder je de slang met vul adapter uit de luchtbuks en ben je gereed om te schieten.

 Voordelen

 • Snelle manier van een PCP buks vullen
 • Kost geen kracht
 • Je hoeft niet naar een duiksportwinkel om een cilinder te vullen
 • Compressoren hebben vaan ook een 12V aansluiting voor in de auto

 Nadelen

 • Een goede compressor koste als snel meer als €750
 • Afhankelijk van het model kan een compressor tussen de 15 en 40 kilo wegen.
 • Heeft onderhoud nodig

Meer weten?

Heb je vragen over het vullen van de cilinder van jouw PCP buks of wil je een pomp of fles bekijken, dan ben je welkom in onze showroom in Bornerbroek voor een uitgebreide uitleg en demonstratie. Neem ook gerust contact met ons op en wij bieden jou advies op maat en geven antwoord op al jouw vragen.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »