0Winkelwagen
0

Door Michiel , 5 april 2023

Herladen met Hornady Kogelkoppen

Accurate, Deadly, Dependable - Hornady


"Tien kogels door één gat" dat is de filosofie die Hornady van een tweemansbedrijf in 1949 tot een wereldwijd toonaangevende fabrikant op het gebied van kogels, munitie, herlaadgereedschap is geworden. In dit blog zoomen we in op 3 verschillende veelgebruikte match kogelkoppen die Hornady in het assortiment heeft. De ELD-Match, de Match, de en A-Tip Match.

Hornady ELD-M

De Hornady ELD-M is een kogelkop waarbij ELD voor Extreme Long Distance, en de M voor Match staat. Deze kogelkop heeft een speciaal ontwikkelde punt die hitte bestand is, Hornady noemt dit de Heat Shield Tip.

HST

Deze punt zorgt ervoor dat wanneer de kogel de loop verlaat tijdens de vlucht, de aerodynamische warmte ontwikkeling de punt niet vervormt en daardoor een goede ballistische vlucht behoud.

Alle Match kogels van Hornady maken gebruikt van de AMP kogelmantels,ook de Hornady ELD-M. deze AMP mantel die om de loden kern zit is van zeer hoge consistentie en heeft nagenoeg geen verschil in dikte rondom de kern. Dit geeft een perfecte balans en draagt ook weer bij aan een goede ballistische vlucht.

Secant Ogive

Het Boat Tail ontwerp van de ELD-M heeft een Secant Ogive, iets waarmee Hornady zich al jaren mee bezig houd en en ontzettend veel ervaring mee heeft. Secant Ogive houd in dat de curve van de punt naar de achterzijde veel minder is dan bij een standaard kogel waarbij de punt vaak overloopt in een cilindrisch deel. Het voordeel van een Secant Ogive is dat het een optimaal contactoppervlak heeft en door de meer aerodynamische vorm minder luchtweerstand en daardoor een stabielere vlucht heeft.

Secant Ogive Hornady

Zoals aan deze oude advertentie te zien is houd Hornady zich al jaren bezig op zoek naar de perfect kogelvorm.

Ballistische Coëfficiënt

Sportschutters die op lange afstand schieten hoor zijn vaak geïnteresseerd in de ballistische coëfficiënt (BC) van een kogel. De ballistische coëfficiënt, aangeduid met BC, geeft aan in welke mate een projectiel in lucht kan doordringen. Een hoge BC betekent een hoog doordringend vermogen. De BC is afhankelijk van eigenschappen van het projectiel zoals de massa, de weerstandscoëfficiënt en de doorsnede.
Voor de BC gegevens van de ELD-M heeft Hornady een mooi overzicht gemaakt op de site van Hornady deze vind je hier: Hornady Ballistic Coefficient

Bekijk de ELD-Match kogelkoppen hier

Hornady Match

De Hornady Match heeft veel overeenkomsten met de Hornady ELD-M, onder andere is deze kogel ook voorzien van aan AMP kogelmantel die zeer nauwkeurig is geproduceerd en een consistente balans aan de kogel geeft. Ook heeft de Hornady Match een Secant Ogive net zoals de ELD-M, wat resulteert in stabielere vlucht.

Hornday Match

Het grote verschil met de ELD-Match van hornady is dat Hornady Match kogel geen aparte polymeer punt heeft maar van het model HPBT (Hollow Point Boat Tail) is, en een open punt heeft.

HPBT

De Hornady Match heeft geen aparte punt maar is van het model HPBT (Hollow Point Boat Tail) dit bewezen ontwerp wordt wereldwijd door andere merken zoals Lapua, Berger en Sierra met zeer goede resultaten toegepast. De holle punt aan de voorzijde zorgt voor een goed evenwicht in de kogel. De bodem van deze Hornady Match is ook zeer consistent gevormd wat ook bijdraagt in een stabliere vlucht.

Bekijk de Match kogelkoppen hier

Hornady A-Tip Match

De Hornady A-Tip Match is net zoals de ELD-Match en de Match kogel van Hornady voorzien van een AMP kogelmantel. Wat vooral opvalt aan de A-Tip is de aluminium punt voorop het projectiel, vandaar de A van A-Tip.

A-Tip Match
De A-TIP Match kogelpunten worden in dezelfde volgorde verpakt zoals ze ook de machine hebben verlaten.

Deze Aluminium punt is in vergelijk met de polymeer punt van bijvoorbeeld de ELD een stukje langer en iets preciezer gemaakt. De lengte en vorm van deze punt heeft een gunstig effect op de balans tijdens de vlucht van de kogel en zorgt er voor dat de kogel zich snel stabiliseert nadat het de loop heeft verlaten. Hornady geeft aan dat deze kogel door zijn hoge BC minder gevoelig is voor de twist rate, set diepte van de kogel en snelheid.


Bekijk hier een uitbreide review van de Hornady A-Tip


Hornady produceert de A-Tip Match kogels in series, alle koppen komen in dezelfde volgorde in het doosje zoals ze ook uit de machine komen. Dit zorgt ervoor dat er minimale onderlinge verschillen zijn. Veel kogelkoppen worden gewassen voordat ze verpakt worden, Hornady doet dit niet met de A-Tip Match kogels om zo een nog hogere consistentie te waarborgen, in plaats worden ze netjes in een tray verpakt en voorzien van een polijstdoekje om de kogels voor het plaatsen nog een laatste keer schoon te maken.

Bekijk de A-TIP Match kogelkoppen hier

De verschillende kogelpunten hebben allemaal verschillende uitwerkingen op de vlucht van de kogel, een veelgehoorde term is "Meplat".

Wat is Meplat?

"Méplat" is Frans voor "plat". In ballistische terminologie verwijst "meplat" naar niets anders dan de punt van een kogel. Waarom Meplat belangrijk is voor schutters is omdat de meplat van een kogel heeft een aanzienlijke invloed op de ballistische coëfficiënt (BC). De meplat heeft ook een zware invloed op de terminale ballistiek van een kogel. Terminale ballistiek is hoe het zich zal gedragen op het moment van impact en tijdens penetratie van het doel.

Hoewel het voor de hand liggend lijkt dat elke kogel een puntig meplat moet hebben voor een betere nauwkeurigheid, is dat niet het geval. Verschillende soorten tips bieden duidelijke voordelen, vooral als het gaat om de terminale ballistiek .

Bij Match kogelkoppen gaat het minder om het doordringend vermogen of de expansie van de punt na inslag op het doel dan bij voorbeeld bij een jacht kogel. De Meplat van een Match patroon kan dan ook sterk afwijken van een Jacht kogelpunt.

Als de meplat van een projectiel verandert in de vlucht naar het doel door bijvoorbeeld onder invloed van warmte als gevolg van de luchtweerstand kunnen de inslagen van de projectielen onderling van elkaar verschillen. Met als gevolg dat het groepje schoten groter kan zijn dan je zou verwachten.

SEM Jacht en Schietsport heeft een groot aantal Hornady kogelkoppen in voorraad, en kan dankzij goede contacten met de importeur van Hornady snel componenten en apparatuur leveren.

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »