0Winkelwagen
0

Door Michiel, 5 april 2023

Wat zijn losse flodders?

Wat zijn losse flodders en waarvoor kun je ze nu allemaal gebruiken? Losse flodders zijn hulzen met kruit zonder een kogel of ander projectiel. Vaak is de bovenzijde voorzien van een kunststof afdichting of is het messing van de huls samengedrukt.

verschil in losse flodders

Links met kunststof afdichting en rechts stervorming samengedrukt

Toepassingen voor losse flodders

Losse flodders worden ook wel blanks of blank munitie of knalpatronen genoemd en kunnen voor een aantal verschillende toepassingen worden gebruikt. 

  • Voor alarmpistolen voor de hondensport
  • Voor startpistolen bij sportevenementen
  • Voor toneelverenigingen tijdens een voorstelling
  • Voor het verjagen van schadelijk wild
  • Voor deelnemers van Reenactment evenementen 
  • Voor het gebruik in Dummy Launchers voor de training van jachthonden

Losse flodders is niet voor iedereen

Niet iedereen mag zomaar losse flodders bezitten, en hiervoor is er ook wetgeving omtrent losse flodders en alarmpistolen die daar bij horen. Wat mag dan wel en niet? Nou, vanaf 18 jaar mag je een losse flodder pistool / alarmpistool bezitten met de volgende kenmerken:

  • Geen loop of een kennelijk verkorte, geheel gevulde loop hebben
  • Waarin alleen patronen met een kaliber van 6mm in verschoten kan worden.
  • Waarvan de ligplaats van de patronen en de gasuitlaat loodrecht staan op de loop of op de lengterichting van het wapen.

Alarmpistool 6mm en munitie

6mm alarmpistool met bijbehorende losse flodder vrij te bezitten voor iedereen vanaf 18 jaar

Vergunning voor losse flodders

Een aantal soorten losse flodders worden gebruikt in alarmpistolen of andere apparaten waar een vergunning of verlof voor nodig is, Het gaat dan meestal om op echte vuurwapens lijkende alarmpistolen of een dummy launcher voor het trainen van jachthonden.

Alarmpistool in een revolvermodel met 9mm knalpatronen

Omgebouwde vuurwapens

Ook zijn er vuurwapens die zo worden aangepast dat er alleen nog maar knalpatronen meer verschoten kan worden. Dit wordt vooral gebruikt bij re-enactment verenigingen en voor filmopnames. Vaak wordt het originele kaliber gebruikt bijvoorbeeld voor de Duitse k98 de 8x57 knalpatroon en voor de Lee-Enfield de .303 British knalpatroon. Deze wapens en bijbehorende blank firing munitie mag je dan ook alleen in bezit hebben als je daarvoor een vergunning of verlof hebt.

Blank fire G43 met bijbehorende 8x57 knalpatronen

Merken en soorten losse flodders

Ben je nu op zoek naar knalpatronen voor je alarmpistool of voor je omgebouwde geweer? hieronder staat alles op een rijtje om het makkelijk te maken.

Losse flodders vrij vanaf 18 jaar

Munitie voor wapens met een verlof kunnen wij alle soorten knalpatronen leveren o.a:

Losse flodders van Prvi Partizan

Prvi Partizan is een munitie fabrikant uit Servië en maak voor omgebouwde geweren en vuistvuurwapens een breed assortiment aan losse flodders. Het assortiment bestaat onder andere uit .223 Rem - .308Win - .30-06 Spfld - .303 British - 8x57mm - 9x19mm en .45 Auto.

Losse flodders van Geco en Sellier & Bellot 

Beide merken hebben naast de 6mm knalpatronen ook een aantal 9mm en .380 kalibers in het assortiment. Ook de .22 LR en 8mm ontbreken niet. Ben je op zoek naar een alarmpistool of heb je vragen over de losse flodders, kom langs in onze winkel of neem contact met ons op!

Losse flodders bij SEM Jacht & Schietsport

Heb je vragen over losse flodders of wil je meer weten, neem dan gerust contact met ons op en wij beantwoorden al jouw vragen en voorzien jou van het beste advies. Ben je op zoek naar losse flodders die wij niet in ons assortiment hebben, dan kunnen wij deze vaak gewoon voor jou bestellen. 

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »