0Winkelwagen
0

Door Michiel , 16 mei 2024

Kruit kopen voor herladen

Zelf munitie maken 

Er zijn verschillende redenen om zelf munitie te maken, zo kun je munitie maken omdat dit goedkoper is dan fabrieksmunitie en als je veel schiet dan kun je flink besparen. Je kunt het doen met de reden dat je nauwkeuriger wil schieten en de juiste patroon maakt die het beste bij jou wapen past. 

Soms worden bepaalde patronen niet meer gemaakt en kun je deze niet meer kant en klaar kopen, als je de hulzen nog kunt vinden dan kun je er ook voor kiezen om zelf munitie te maken. Er zijn ook schutters die het gewoon leuk vinden om te doen en het als een aparte hobby naast de schietsport zien.

Om zelf een patroon te kunnen maken heb je natuurlijk bepaalde apparatuur en gereedschappen nodig maar natuurlijk ook een aantal componenten die samen een patroon vormen, natuurlijk heb je een huls, projectiel en een slaghoedje nodig en een heel belangrijk component; Kruit!

Het juiste kruit kiezen

Om het juiste kruit te kiezen ga je naar de website van een kruit fabrikant of koop je een herlaadboek, je zoek de patroon die je wil gaan laden en klaar, daar staan alle gegevens die je nodig hebt! einde blog....

Hoewel dit wel een goede manier is om kruit uit te kiezen, willen we je hier wat meer informatie geven over verschillende soorten kruit. We kunnen onderscheid maken tussen Rookloos kruit en Zwartkruit.

Het grote verschil tussen deze 2 soorten kruit is dat rookloos kruit zoals de naam al doet vermoeden een kruitsoort is die weinig rook veroorzaakt, weinig resten achter laat en in de openlucht als het ontbrand langzaam verbrand. Rookloos kruit is meestal gemaakt met Nitrocellulose of Nitroglycerine, dit kruit kan behandeld worden met verschillende toevoegingen om de brandsnelheid te beïnvloedden. Ook kan rookloos kruit van vorm verschillend zodat de brandsnelheid naar mate tijd afneemt, neutraal blijft of toeneemt. Met dit kruit kun je dus heel specifiek de beste eigenschappen toepassen bij een bepaalde patroon.

Zwart kruit wordt gemaakt met 3 hoofdbestanddelen salpeter (gewoonlijk kaliumnitraat), houtskool en zwavel. Dit kruit wordt vooral toegepast in oudere "zwart kruit" wapens of replica's daarvan. Dit kruit brand op een heel andere manier en kan niet zo beïnvloed worden als rookloos kruit. In de open lucht verbrand in een flits en veroorzaak een hoop rook. 

Eigenschappen van kruit 

Zoals eerder beschreven kan rookloos kruit zo behandeld en gevormd worden dat het bepaalde bijzondere eigenschappen krijgt.

Brandsnelheid

Zo kan de brandsnelheid van kruit bepaald worden, de brandsnelheid heeft heel veel effect op de piekdruk in de huls dat gegenereerd wordt tijdens het verbranden van het kruit. Om deze reden is het belangrijk de juiste hoeveelheid kruit te kiezen bij de patroon die je wilt gaan laden. Een standaard patroon zoals een .308 Win. verbruikt een andere hoeveelheid kruit dan bijvoorbeeld een 300 Win. Mag. ook is het gewicht van het het gebruikte projectiel van belang.

Vaak is het zo dat een standaard patroon een sneller brandend kruit heeft dan bijvoorbeeld een Magnum patroon die vaak een langzamer brandend kruit gebruikt.

Dichtheid

De dichtheid bepaald het volume van het kruit en daarom de hoeveelheid in de patroon, Kruit met een lage dichtheid vult een huls sneller en kan in sommige gevallen handig zijn om dubbele ladingen te voorkomen. Als bijvoorbeeld bij 1 kruitlading de huls al bijna helemaal gevuld is kan bij een tweede lading in dezelfde huls de huls overstromen met kruit of als er net twee ladingen in de huls passen kan het projectiel er niet in worden gedrukt.

Vorm

De vorm van kruit is ook belangrijk, zo is rond kruit erg makkelijk te doseren vanuit een kruitmolen maar is bijvoorbeeld staafjes kruit weer heel goed 1 voor 1 aan de lading toe te voegen zodat je hele exacte ladingen kunt maken.

Kruitvormen

Ook bepaald de vorm de brandsnelheid van het kruit, als je bijvoorbeeld een rond balletje kruit hebt dan vangt de verbranding aan de buitenzijde met een groot oppervlak aan en naarmate de tijd verstrijkt neemt het oppervlak af en neemt dus de brandsnelheid af. Bij hol staafjes kruit neemt het oppervlak aan de buitenzijde af en neemt het oppervlak vanuit de holle binnenzijde toe, hier blijft de brandsnelheid vrij constant. Er is ook kruit wat zo geperforeerd is door hele kleine gaatjes dat het in brandsnelheid toeneemt.

Toevoegingen

Ook kan er aan het kruit stoffen worden toegevoegd die de eigenschappen veranderen of er voor zorgen dat het kruit beter verbrand zodat er minder resten achterblijven.

Het juiste kruit kiezen

Als voorbeeld nemen een 6,5 Creedmoor patroon, we gebruiken een Hornady ELD Match projectiel van van 147 grain - 9.5 gram, en we nemen Vihtavuori kruit.

Als we naar de website van Vihtavuori gaan we zoek daar de herlaad tabel dan kunnen we daar de gegevens van de patroon die we willen maken invoeren.

Herlaad tabel van Vihtavuori

Herlaad Tabel 6,5 Creedmoor

In de bovenstaande tabel zie dat N555 van Vihtavuori een optie is, als we kijken op de website van Vihtavuori kijken dan zien we dat dit kruit speciaal voor kalibers zoals de 6,5 Creedmoor gemaakt is. 

Andere kruitsoorten zullen ook werken, alleen is N555 speciaal voor 6,5 Creedmoor

N555 Kruit van Vihtavuori

Je ziet dat je even moet kijken aan de hand van de herlaad tabel en de specifiek informatie bij het kruitsoort of er voor de patroon die jij wil gaan herladen een kruitsoort is die er goed bij past.

9x19mm herladen

We nemen nog een voorbeeld met een 9x19mm patroon geschikt voor IPSC competities. En deze keer kiezen we voor een round nose projectiel van het merk Campro met een gewicht van 115 grain in combinatie van het merk Reload Swiss.

We gaan naar de website van Reload Swiss en zoeken de herlaad tabel op:

Reload Swiss herlaad tabel 

Daar zien we dat je kunt kiezen uit alle kruitsoorten dus moeten we even zoek op de pagina van Reload Swiss naar kruit dat geschikt is voor pistolen. In het Menu zijn we het verschil tussen "handguns" en "rifles"we hebben een pistool dus gaan we voor het Menu "handguns" We zien 5 kruitsoorten die geschikt zijn voor pistolen en revolvers en als we de beschrijving bij deze kruitsoorten even doorlezen dan zien we dat Reload Swiss RS24 speciaal ontwikkeld is voor IPSC competities, dus zal dit een goede keus zijn.

Herlaad Tabel Reload Swiss

Nu kunnen we de tabel volledig invullen en de juiste herlaad gegevens achterhalen zodat we een goed en veilige patroon kunnen maken. 

Grote voorraad kruit

Bij SEM Jacht en Schietsport vindt je een ruime assortiment kruit van o.a. Vihtavuori, Reload Swiss en Lovex. Dankzij onze eigen kruitopslag hebben we ook een goede voorraad van uiteenlopende merken en soorten kruit.  Kruit kun je bij ons reserveren via onze webshop, of stuur een mail of bel ons.

Ook andere merken en soorten zoals Zwitsers Zwartkruit, Hogdon, Vectan en Ramshot kunnen wij leveren dankzij goede contacten met onze kruitgroothandel.  

(Disclaimer; overschrijd nooit de maximale ladingen zoals aangegeven door de fabrikanten van kruit, SEM Schietport is niet verantwoordelijk voor onjuist geladen patronen en er kunnen geen rechten ontleend worden aan dit artikel over kruit.)

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »