0Winkelwagen
0

Door Michiel , 5 april 2023

Luchtpistool kopen?

Je wilt graag een luchtpistool of luchtdrukpistool kopen? in dit blog leggen we je de verschillen uit en helpen je op weg naar het juist lucht pistool.

Iedereen in Nederland die ouder als 18 jaar is mag een luchtpistool kopen, hiervoor heb je geen vergunningen nodig en hoef je geen lid te worden van een schietvereniging. Je mag in je eigen tuin of als je de ruimte hebt binnen, schieten met een lucht pistool.

Wat is een luchtpistool?

Een luchtpistool is een pistool die door middel van samengeperste lucht een projectiel door een loop naar buiten perst. Een luchtpistool mag geen gelijkenis hebben met een echt vuurwapen, vaak schiet je met luchtpistolen loden projectielen. Een luchtdruk pistool mag je niet gebruiken op de openbare weg alleen op eigen terrein. Het schieten mag ook niet vanaf de openbare weg te zien zijn.

Luchtwapens die wel lijken op een echt vuurwapen zijn vaak airsoftwapens, ook wel BB guns, Airsoftapparaten of Replica's genoemd. Hiermee worden lichtgewicht ronde balletjes verschoten en voor dit soort airsoft replica's ben je verplicht om lid te zijn van de NABV Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging. Voor Airsoft Replica's gelden ook andere regels dan luchtpistolen.

Verschillende soorten luchtpistolen

Luchtpistolen doen allemaal hetzelfde, door samengeperste lucht een projectiel door de loop verschieten naar een doel. Het verschil tussen luchtpistolen kun je onder meer vinden in de manier hoe je aan deze samen geperste lucht komt.

Knikloop luchtpistool met veer

Een van de meest gebruikte luchtpistolen, zijn luchtpistolen waarvan je de loop kunt knikken en deze een veer indrukt die in het cilindrische gedeelte van het luchtpistool is verwerkt. Voor aan de veer bevindt zicht een zuiger die nauw past in het cilindrische gedeelte. Als de veer maximaal word ingedrukt wordt deze vastgehouden door het trekker systeem. Als je dan een kogeltje of pellet in het luchtpistool laad en de loop weer terug knikt dan is het luchtpistool gereed om te schieten.

Zodra je de trekker overhaalt springt de veer naar voren, waardoor de zuiger in een hele korte tijd heel veel lucht samenperst die moet ontsnappen door een klein gaatje. Dit gaatje is direct achter het kogeltje of pellet gemaakt, waardoor de samengeperste lucht met veel kracht het kogeltje of pellet door de loop naar buiten perst. 

Een luchtpistool met een veer is bijvoorbeeld de Webley Typhoon, dit is een 4,5mm luchtpistool met veel kracht, een ander luchtpistool met veer is de zeer betaalbare Umarex Perfecta S3 ook uitgevoerd in 4,5mm.

Knikloop luchtpistool met Gasram

Een knikloop luchtpistool met een gasram is bijna hetzelfde als een knikloop luchtpistool met een gasram. Een gasram is een luchtdichte interne cilinder die gevuld is met lucht of soms een inert gas die door een zuiger samen wordt geperst als de loop geknikt wordt. Net zoals bij een veer wordt bij het over halen van de trekker de zuiger onder hoge snelheid naar voren gedrukt. Je zou kunnen zeggen dat het systeem 2 zuigers heeft. 1 om de lucht samen te persen in de gasram en de andere om de druk op te bouwen tijdens het schot.

Een goed luchtpistool met een gasram is de Umarex Trevox met de T.N.T. gasram, een ander leuk luchtpistool is de Gamo P-900 met de IGT gasram.

Co2 Luchtpistolen 

Co2 luchtpistolen worden meestal voorzien van een 12 gram Co2 patroon. Zodra de patroon in het luchtpistool wordt geplaats vult een kamer zicht met een beetje van het gas uit de patroon, in deze kamer zit een klep waardoor Co2 gas wel in de kamer kan maar er niet uit. Deze kamer heeft ook een klep die geopend kan worden door een hamer geactiveerd wordt door het het overhalen van de trekker. Het gas verlaat de kamer richting de loop en zet in een razend tempo uit waardoor het projectiel uit de loop verschoten wordt. 

Het grote voordeel van Co2 luchtpistolen is dat deze bijna geen terugslag hebben, en er dus heel nauwkeurig geschoten kan worden. Ook is het laden van een Co2 luchtpistool wat makkelijker dan een knikloop model.

De Crosman 2300T en 2240 zijn 2 Co2 Pistolen die razendpopulair zijn onder vele schutters. Deze enkelschots Co2 luchtpistolen zijn erg nauwkeurig en liggen goed in de hand.

Soms zijn Co2 pistolen ook voorzien van een magazijn zodat je snel een aantal schoten achter elkaar kun doen. Er zijn tegenwoordig ook een aantal model met een magazijn die semi-automatisch zijn zodat je een magazijn achter elkaar leeg kunt schieten zonder te hoeven grendelen. 

Wordt vervolgt...

 

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »