Terug

  • Gratis verzending vanaf €75,- anders €5,95
  • Snelle levering
  • Altijd veilig bestellen en betalen

Uitleg luchtbuks technieken

Hoe werkt een luchtbuks?

Bij een luchtgeweer wordt de kogel door gecomprimeerd gas of lucht door de loop naar buiten geduwd. Er zijn luchtdrukwapens waarbij de luchtdruk op voorhand is opgebouwd in een cilinder en luchtwapens waarbij de compressie na het overhalen van de trekker wordt opgebouwd. Een luchtgeweer wordt ook wel een luchtbuks, luchtdrukgeweer of windbuks genoemd.

Luchtbuksen zijn er in veel verschillende soorten en maten, op deze pagina leggen we uit wat de belangrijkste gebruikte technieken er zijn voor moderne luchtbuksen.

Knikloop luchtbuks (Veer, Gasram en IGT)

Een knikloop luchtgeweer is vaak voorzien van een veer met zuiger, gasram of IGT met zuiger systeem waarbij deze opgespannen wordt door het knikken van de loop. Het veersysteem of gasram systeem zit hierbij opgesloten in een vaste cilinder waarbij er een vaste verbinding is met de loop door middel van een klein gaatje aan de voorzijde van de cilinder.  Zodra de trekker van de luchtbuks wordt overgehaald wordt de veer met zuiger of gasram ontspannen in de cilinder en wordt de opgebouwde luchtdruk geforceerd door de loop, het luchtbuks kogeltje zal hierbij krachtig uit de loop worden geduwd.

Onderspanner luchtgeweer

Een onderspanner luchtbuks geweer, bekende voorbeelden hiervan zijn de Weihrauch HW 97 en HW 77, werk volgens hetzelfde principe als een knikloop luchtbuks. Het opspannen van de veer met zuiger of het gasram systeem gebeurt echter met een spanhevel die gemonteerd is onder de loop van het luchtwapen. Het voordeel van een onderspanner luchtbuks is dat deze over een vaste loop beschikt wat vaak resulteert in betere schietprestaties.

PCP (Perslucht)

PCP of perslucht luchtbuksen worden steeds populairder, bij een PCP luchtbuks is niet noodzakelijk om deze per schot voor te spannen en daarnaast zijn ze zeer krachtig. PCP luchtbuksen zijn daarbij verkrijgbaar in verschillende grote kalibers, van grendel luchtwapens en semiautomatische luchtwapens tot vol automatische luchtgeweren met een magazijn.

Bij een PCP of perslucht luchtgeweer is de benodigde luchtdruk voor het uitduwen van het luchtdruk kogeltje door de loop op voorhand opgebouwd in een perslucht cilinder. Deze perslucht cilinder kan vooraf gevuld worden met een handpomp of een 200 – 300 bar cilinder (duikfles). Afhankelijk van het specifieke perslucht geweer kan hier 20 – 60 mee geschoten worden.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »